Kend dine kunders forbrugsmønstre på internettet
Få tips til, hvordan du og din webshop kan imødekomme nutidens trends, hvad angår forbrugernes købsvaner.
Er du nystartet webshop? Her lærer du, hvordan du kan sikre dig dit første salg. Vi kommer med 5 konkrete tips til, hvordan du kan sælge dine produkter.
Der er enormt mange ting, du kan gøre for at sælge dine produkter. Når du starter ud som iværksætter, håber du naturligvis på, at du kommer til at sælge en masser varer eller ydelser, og at de går som varmt brød i en bagerbutik. Ellers var du jo ikke begyndt i første omgang.
Men hvordan kommer du egentlig i gang med at sælge – og vigtigst – hvordan laver du dit allerførste salg?
I denne e-bog kommer vi ind på fem effektive metoder, du kan tage i brug for at lave dit første salg. Vi viser dig vejen til dit første samt hvilke kanaler og tiltag, der er særligt effektive i forhold til god markedsføring.
Facebook er et effektivt værktøj til dit første online salg. Det er en fortræffelig reklamesøjle. Her har du to muligheder for at gøre opmærksom på dig selv – nemlig via din egen personlige profil og en firma/brand profil.
Der er stor forskel på de to typer profiler, fordi en brand profil giver dig mulighed for at gøre nogle marketingindsatser, som du ikke kan på din personlige profil.
Her ser vi på, hvordan du kan bruge din personlige profil mest effektivt til at fremme et salg.
Din egen personlige Facebook profil er virkelig guld værd i den første tid som iværksætter. Her har du allerede et netværk, du kan eksponere dine varer for, og det kan være, at der er nogle af dine venner, der er interesseret i at købe – bare fordi I er venner.
Når du anvender din egen profil, er du nødt til at tænke nøje over, hvordan du bruger den, da den hurtigt kan fremstå som spam, og du kan miste dine venner. Der er intet i vejen med at promovere dig selv her, men pas på med ikke at gøre det for ofte.
Har du lavet/indkøbt nogle produkter, som også ligger i en webshop, eller har du måske ikke en platform endnu, er Facebook god til at lægge dine varer op på.
Her kan du med fordel poste et indlæg én gang dagligt, hvor du viser et af dine produkter frem med pris samt hvordan man kan købe dem. Som vist på billedet herunder.
Du kan også variere mellem typer af indlæg, hvor du den ene dag fortæller noget om din virksomhed og værdierne – hvor du dagen efter igen kan poste et godt tilbud.
Sørg for at være synlig, men ikke irriterende. Du kan derfor løbende se på, hvordan familie og venner reagerer på din opslag samt se på, om du stadig opretholder antallet af venner.
Herudover kan det klart anbefales, at du bliver ved med at bruge din personlige Facebook profil til det, den var tiltænkt. Post billeder, link til artikler og meget andet, således at det ikke kun handler om din virksomhed – det har du din forretningsprofil til.
Rigtig mange anser deres LinkedIn profil for at være en slags Facebook profil for forretning. En professionel side, hvor man deler forretningsrelaterede nyheder, søger medarbejdere og deler viden.
Lidt afhængigt af, hvad du sælger, vil du sikkert bruge enormt meget tid på LinkedIn, da det også er en god reklamesøjle, hvor du kan ose af seriøsitet og brande dine produkter.
LinkedIn giver måske ikke lige så meget direkte salg som på Facebook, men det kan skabe gode forretningsforbindelser, du kan tjene gode penge på på sigt. Har du ikke en profil på LinkedIn, er det bare om at komme i gang.
Der er en masser unikke muligheder i forhold til outreach, og det viser også, at du er en seriøst forretningsdrivende, som forstår at række ud efter mulige samarbejdspartnere. Det kræver tid at passe og pleje din LinkedIn profil og være aktiv, men det kan være det hele værd.
Det giver sig selv, at jo flere kontakter du har på LinkedIn, jo større er din rækkevidde også, når du ønsker at komme med dine budskaber, opfordringer eller indlæg. Her får du en håndfuld gode råd til, hvorledes du kan udbygge dit netværk, så du får en større professionel rækkevidde.
Dog vil jeg skynde mig at tilføje, at du ikke skal tilføje hvem som helst. Hvis du aldrig har mødt folk før eller har nogen form for relation til dem – er det ildeset på LinkedIn – og du kan risikere at få et rap over nallerne af den, du anmoder.
I dag handler alt om digital synlighed. Det samme gør sig gældende på LinkedIn. Sørg for at være synlig hele tiden. Lav nogle indlæg, der omhandler din forretning. Dine kerneværdier. Gør dit content spændende og interessant. Tænk på, hvordan du får størst mulig rækkevidde.
Det gør du ved at få folk til at engagere sig og dele dit indhold. Skriv noget med et glimt i øjet. Lav et seriøst indlæg. Det kan være hvad som helst – bare det giver anledning til reaktioner.
Der skal ikke så meget til, før du kan nå vidt og bredt. Ser du LinkedIn som Facebook, hvor du af og til luger ud i mængden, så lad vær med at gøre det på LinkedIn.
Det kan sagtens være, at det er din grandfætters mosters kollegas sekretær, der en dag skaffer dig en værdifuld forbindelse, som bliver til en kunde og dit første salg.
Det er ved at være en floskel, der er hørt rigtig mange gange efterhånden. Men ikke desto mindre er det sandt. Hvad vil du helst; have en lang beskrivelse af et par bukser eller se to-tre billeder af dem? De fleste vælger nok det sidste. Uanset hvilket produkt, du agter at sælge, handler det i bund og grund om at gøre noget ud af dine billeder.
Forleden så jeg efter et bordfodboldbord. Jeg var inde på tre til fire forskellige sites, men valgte ikke at købe alligevel. På alle siderne var der kun et billede af bordene på afstand. Jeg kunne ikke se og fornemme kvaliteten af materialet. Havde der været et par billeder helt tæt, var jeg måske blevet overbevist.
Det samme gør sig gældende i din shop. Hav rigeligt med gode billeder fra forskellige vinkler. Netop derfor er Instagram så genialt. Her har du et unikt udstillingsvindue med potentielt mange millioner kunder fra hele verden. Det er kvaliteten af dine billeder, der er afgørende.
Har du noget spændende at byde på? Sælger du drømmen? Sælger du lige det stykke legetøj, den gravide mor på barsel leder efter?
På Instagram er det billedet, der sælger. Læg derfor masser af tid og energi i at sælge dine produkter. Giv dem filter, så det ser professionelt ud. Gør det lækkert. Når folk kan se, at du gider at tage dig tid til at gøre det lækkert, høster du større kredit for din tilgang, end hvis du bruger et kamera, der viser slørede billeder.
Ét af de steder, hvor det virkelig giver værdi at bruge hashtags, er på Instagram. Se et hashtag som en målgruppe, du gerne vil ramme. Hvis du selv er flittig bruger af Instagram, søger du måske selv på hashtags.
Hashtags er en slags segmentering af emner, hvorfor et givent hashtag vil ramme dem, der søger på det hashtag. På billedet herunder har min kæreste lavet en masse hashtags til sine produkter, som henvender sig til særligt kvinder på barsel, eller folk, der søger efter gode gaveidéer.
Selvom der ikke er en masse, der følger din Instagram profil, er hashtags måden, hvorpå du kan udbygge dit netværk og skabe mere engagement og den vej igennem få flere følgere. Derfor gælder det også om at tilføje en masse af dem, som beskriver dit produkt bedst muligt.
Der er mange, der synes, at det er dødirriterende at skulle lave alle de hashtags hver gang. Men hvis det giver et salg, fordi dine billeder/produkter kommer bredere ud, er det vel det værd.
Sørg i øvrigt for at variere mellem dine hashtags, så du ikke bruger de samme hver gang. Der er mange flere kunder derude, som måske søger på andre hashtags og aldrig finder dig, hvis du bruger de samme 15-20 stykker hver gang.
Den gode gamle konkurrence. Den virker. Ved at lave en konkurrence kan du få ekstra følgere og dermed flere, der dagligt ser dine posts. Find et produkt, du gerne vil give væk. Tag nogle fede billeder. Lav et særligt hashtag til konkurrencen.
Når du poster din konkurrence, kan du fx sige, at for at vinde din bamse skal man tagge to venner og fortælle, hvorfor man skal vinde samt følge dig, da der løbende kommer spændende konkurrencer. Lynhurtigt har du fået dine følgere til at tagge to venner, som måske også følger.
Engagement er et af de bedste tools til at udbrede kendskabet til din produkter. I Instagram posts må der ikke være links til din shop. Derfor kan du skrive, at man kan se din shop på din hovedprofil. De fleste skriver noget lignende; se link i bio.
Har du lidt startvanskeligheder med at få følgere, kan du rette henvendelse til andre profiler på Instagram som synes, at dine produkter er spændende. Det kan være semi-kendte mennesker, der måske er forældre og hele tiden laver posts om nye ting, de har købt til deres børn.
Skriv til dem, at du synes, at de har en spændende profil, og du vil høre, om de kunne være interesseret i at poste et billede af deres børn med en ting, som du sender til dem. Naturligvis med navns nævnelse. Det er der rigtig god værdi i.
Du kan måske endda få vedkommende til at lave en såkaldt give away, hvor de laver en konkurrence som nævnt lige før. Du kan også komme ud for, at de tager penge det. Er der en, der tager 1.000 kroner per post, men har vedkommende 50.000 følgere, kan det måske være noget, der giver dig mange følgere. Overvej, om det ikke er det værd.
Alle eksperterne siger, at en blog er et godt redskab i jagten på kunderne. Der ligger rigtig mange værdier i det at have en blog, og set ud fra “content is king” konceptet, er en blog et fortræffeligt tiltag, der kan skaffe dig kunder på både den korte og den lange bane.
Rigtig godt content, som skaber værdi for læserne, får dem til at dele og omtale – det er guld værd. Opskriften på, hvorledes du bærer dig ad, er straks mere kompleks. Men i bund og grund skal du ikke være bange for at give noget af dig selv og øse ud af din viden.
Tag fx eksemplet her, som det, jeg er ved at lave her for DanDomain. Jeg er ved at give en masse iværksættere gode råd til, hvordan man kan skabe sit første salg. Helt gratis. Jeg forsøger ikke at pushe vores produkter.
Jeg vil bare gerne give noget viden væk, så du har et sted at henvende dig, når du søger viden. Nå ja, så kan det være, at du husker vores navn i en anden sammenhæng – præcis, som du bør gøre det og lukrere på, at folk husker dine posts.
Ved at starte en blog kan du skabe dit eget univers omkring din forretning, hvor du passioneret fortæller om dine unikke værdier og produkter. Hvorfor du har valgt at gøre, som du gør og meget andet. Videndeling har aldrig været mere værdifuldt end nu. Hele on top of mind tilgangen er helt fantastisk.
Hvis du laver et gennemarbejdet blogindlæg, hvor du fortæller om din grobund for at skabe din forretning, dine tanker bag, dine til- og fravalg – så får folk indsigt i dit univers.
Og det er der, hvor du pludselig bliver spændende at læse om. Det er her, hvor du kan gøre dig selv til ekspert om det, du laver. Ingen husker generalister særligt længe ad gangen – men vi husker til gengæld eksperterne, der fortæller om, hvordan de fik succes.
Når du starter en blog, er det vigtigt, at du holder den ved lige og kontinuerligt poster nye indlæg. Hvor ofte er helt op til dig. Men har du en fast læserskare, som har fået indtryk af, at der udkommer et nyt indlæg på din blog hver mandag, så hold det ved lige.
Plejer du ikke dine læsere, falder de fra. Der er altid andre bloggere, der gider at servicere dem. Hele idéen med bloggen er at skabe noget hype omkring dit brand og din person.
Der er folk, der lever af at blogge, fordi de gør det interessant for læserne at følge med i deres liv. Mascha Vang tjener sikkert en mindre formue. Men der er også bloggere, der ikke har været kendte før, som tjener kassen på deres blog.
Skab dit eget univers, del viden om dig selv, lav guides til, hvordan man bruger dine produkter. Sælger du make up, kan du passende lave guides til, hvordan man lægger den perfekte make up.
Beslut dig for en fast frekvens. Har du noget på hjerte hver uge, kan du passende lave et nyt indlæg på en fast dag i ugen. Og tag dig tid til det. Gør det godt. Der er så mange blogs, at hele content is king konceptet hersker for fuld styrke.
Afsæt tid til det. Fordyb dig i det. Gør det spændende at læse – og giv noget af dig selv. Brug dig selv som en rød tråd i forbindelse med god storytelling.
Der er mange måder at promovere din blog på. Der er den gode, gamle måde, som stadig er ufattelig effektiv. Lav en e-mail sign up på din webshop, hvor folk kan tilmelde sig dit nyhedsbrev.
Husk, at din pop up ikke må være for stor. Det er Google ikke begejstret for. Ved at opbygge en e-mailliste får du en masse subscribers, som er interesseret i dit content. Husk at gøre det klart, hvad det er, man skriver sig op til.
Hver gang du laver et nyt blogindlæg, kan du lave en lille teaser for det i dit nyhedsbrev, hvor du skriver, at man kan læse hele indlægget, hvis man lige trykker på den store, fede knap nederst. På den måde skaber du relevant trafik over til din blog, da folk aktivt har valgt, at de har interesse i det, du har lovet dem i din lille teaser.
Jeg har gjort mig en anden erfaring, som har vist sig at være ret effektiv i forhold til at promovere eller i hvert fald at være top of mind hos folk.
Skriv om din blog på din Instagram- og Facebook profil, at folk kan læse mere på din blog. En god teaser, en lille cliffhanger er altid god. Men lad for Guds skyld vær med at lave dårlig clickbait. Folk hader at blive skuffet med dårligt content, der alligevel ikke handler om det, de troede. Vær reel.
Det første, folk gør, når de møder ind på arbejde, er stadig at tjekke deres e-mail. E-mail marketing har stadig en enorm stor og gavnlig effekt. Det er en rigtig god måde, du kan bruge til at få udbredt kendskabet til din webshop og dine produkter.
Faktum er, at der er rigtig mange gode ting, du kan lære om dine kunder ved at bruge e-mail marketing i din markedsføring og den konstante jagt på kunderne og salg.
Selv har jeg egenhændig erfaring med diverse programmer til udsendelse. Jeg kan ikke sige, hvilket program du har det bedst med, men jeg kan give dig et praj om, hvad du konkret kan få ud af det.
Alt afhængigt af, hvilket system du knytter dig til, er der forskellige metrikker, der gør sig gældende. For i dag handler det ikke bare om at sende et nyhedsbrev til alle på din liste. Det handler om at servicere dine modtagere med indhold, der har deres interesse.
Du kan sagtens opbygge en liste med mange forskellige modtagere, som har lige så forskellige interesser – dog indenfor dit område. Men nogen kan måske have interesse i det nyeste indenfor sko, hvorimod andre vil læse noget om tøj. Det er pærer og æbler, du skal skille ad. Er folk mest til æbler, skal du ikke give dem pærer.
Herunder lister jeg nogle af de ting, som nutidens topprofessionelle e-mail marketing programmer kan:
Der er ufatteligt mange ting at dykke ned i. Særligt data-delen er en vigtig ting. Du kan se helt ned på brugerniveau, hvilke interaktioner vedkommende har gjort.
Typisk ser man på, hvor mange procent der åbnede nyhedsbrevet, hvor mange der klikkede på noget, hvilken overskrift vandt, og hvilket tidspunkt på dagen, der vandt.
Der er mange data at se på, som kan give værdifulde learnings om dine modtagere, således at du kan se, hvad de er interesseret i. Det er ren win win. De får det, de er interesseret i hver især, og du får engagerede modtagere, der udfører en handling. Deler dit nyhedsbreve eller blogindlæg.
Hver en nyhedsbrevsmodtager er værdifuld. Det øger dine chancer for at konvertere til et salg på den ene eller anden måde, hvorfor det gælder om at få så mange relevante modtagere som overhovedet muligt.
Men hvordan bærer du dig lige ad med det? Det korte svar er en tydelig pop up og masser af kvalitets content, men det lidt længere svar lyder, at du skal droppe pop ups. Google er nemlig begyndt at se ned på pop ups, da de ofte fylder alt for meget af siden og er til gene for brugeren.
Derfor bør du integrere din nyhedsbrevstilmelding i siden, i footeren eller et sted i toppen. Jo mere synlig den er, jo bedre. Det må bare ikke være en stor pop up – det er no go. I DanDomain har vi lagt den i footeren.
Skal man gøre det mere synligt, bør man måske nok vælge at anbringe den øverst i en sidemenu, en widget eller i hvert fald længere oppe på siden og gerne over folden. Katalysator har gjort det som en integreret del af deres side, hvor den ligger højt oppe, så man får øje på den med det samme uden at scrolle ned.
Når du udarbejder din sign up formular, skal du huske at gøre det klart, hvad det er, folk skriver sig op til. Det er vigtigt for ikke at få ombudsmanden på nakken. Nyhedsbreve, der ikke overholder markedsføringsloven, kan medføre store bøder per udsendt e-mail.
Yderligere skal du sælge varen så godt, at der er en gulerod ved at tilmelde sig. Der er nogen, der giver 10% rabat eller en voucher til deres shop, hvis folk tilmelder sig. Allerede der har de tilkendegivet deres interesse for dine produkter, og du kan nu begynde at fodre dem med relevant indhold.
Så snart du har givet folk en grund til at tilmelde sig dit nyhedsbrev, handler det herefter om at give dem en grund til at blive. Det betyder, at du skal lave en masse kvalitets content, som giver dem lyst til at være kunder i din forretning.
Der er mange former for content, når vi taler kvalitet – og det er naturligvis en subjektiv anskuelse, hvad det er. Men det kan være alt fra updates om din webshop, nyhedsbreve med tilbud og meget andet.
Har du lovet, at de modtager en rabat i din shop, er det naturligvis den første e-mail, du skal sende dem. Den næste kan sendes et par dage senere, hvor du kommer med nogle af dine gode tilbud. De fleste e-mail programmer kan opsættes således, at de kan udsende automatisk efter x antal dage.
Marketing automation er enormt givtigt, da du kan opsætte et e-mail flow, der bare kører af sig selv. Du udformer dem på forhånd, og nye modtagere modtager måske tre e-mails indenfor den første uge med relevante nyheder, der giver anledning til salg i din shop.
I det store og hele handler opbygningen af din liste om at få tilladelse af folk til at sende dem en masse indhold. Du skal være ærlig og redelig i forhold til, hvad de får ud af det. Og dernæst handler det om at give dem værdi for deres tilmelding
Få tips til, hvordan du og din webshop kan imødekomme nutidens trends, hvad angår forbrugernes købsvaner.
Her får du konkrete råd til, hvordan du laver konverteringsoptimering i din webshop, så du kan sælge mere. Læs med og få inspiration og tips til CRO.
Få indblik i hvordan micro influencers kan hjælpe din forretning og hvordan du kan bruge dem som et strategisk værktøj.