7 råd, 5 minutter: Den simple og effektive guide til sikkerhed på nettet

100 milliarder dollars om året. Det er, hvad det amerikanske center for strategiske og internationale studier (CSIS) anslår cyberkriminalitet til at koste samfundsøkonomien. Det er altså ingen overdrivelse af påstå, at kriminalitet på nettet er en multi, multi, multi milliardindustri på verdensplan.

Undersøgelser viser, at de fleste angreb på nettet går mod private computere og arbejdsstationer. Din computer kan indgå i større, koordinerede angreb, og i andre tilfælde går it-kriminelle målrettet efter følsomme oplysninger.

Motiverne kan være alt fra industrispionage, afpresning og direkte berigelseskriminalitet til videresalg af oplysninger til brug i ulovlig markedsføring. Uanset motiverne er det vigtigere end nogensinde, at du er bevidst om sikkerheden, når du færdes på nettet.

Her får du den bedste og mest sikre online administrationsværktøj

7 simple råd til en sikker pc

Der er dog en solstråle i denne mørke historie om digitalt forfald. Det er stadig relativt let at sikre din pc. Få forholdsregler er nok til at lukke uvedkommende ude, og de er så simple, at alle kan være med.

Lås din pc

Kina, Kaukasus… Køge, Kolding. Nok er cyberkriminalitet en verdensomspændende milliardindustri, men faktiske viser undersøgelser, at i 55 procent af alle tilfælde af hacking, er gerningsmanden en, du kender.

Ved hacking forstås, at en uvedkommende tilegner sig adgang til din computer uden din viden og samtykke. Og i mere end hvert andet tilfælde er det altså en kollega, kæreste eller andre i din omgangskreds, der begår den slags digitale indbrud. Til en start når du derfor langt med et kodeord på din computer.

Opdater, opdater, opdater

Du husker måske, hvordan et hul i programmet Java pludselig satte spørgsmålstegn ved sikkerheden i landets netbanker, og senest har der været et lignende tilfælde. De var alvorlige men langt fra enestående eksempler, for der findes fejl i alt software.

I værste fald kan fejlene anvendes til tage kontrol over din computer, og dermed alt din data. Sørg derfor for, at både dit operativsystem og øvrige programmer altid har de seneste sikkerhedsopdateringer fra producenten

Tjek altid nye programmer

App-tendens fra smartphones har for alvor bredt sig til pc-verdenen. Der findes masse af små og store programmer, som du kan downloade for at give din pc en ny funktion, bedre ydeevne, smartere brugerflade eller andet.

Før du afvikler et nyt program, er det dog vigtigt, at du kontrollerer for virus og malware gennem et antivirusprogram. Der kan følge små programmer med, som kører fra din pc, uden du ved det. Sikkerheden er kun så stærk som det svageste led, og det kan hurtigt blive din dømmekraft.

Antivirus er et must

At færdes på nettet uden et antivirus program er nærmest at sammenligne med at køre bil med bind for øjnene. Det gælder for alle, men ikke mindst hvis du bruger Microsoft Windows. Windows er, uden sammenligning, det mest populære operativsystem, og derfor det mest interessante for it-kriminelle.

Der findes flere gratis antivirus programmer i forskellig kvalitet. Hos de større sikkerhedsudbydere får du oftest den hurtigste og mest omfattende opdatering af sikkerhedsværnet mod aktuelle trusler. Læs om de forskellige muligheder og find et produkt, der matcher dine behov.

Styrk dine passwords

I princippet kan alle passwords blive brudt, men der er milevid forskel på, hvor lang tid det vil tage. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at dit password skal indeholde mindst otte tegn, både store og små bogstaver, mindst ét tal og meget gerne et specialtegn.

For lethedens skyld genbruger mange det samme password på tværs af flere konti, men du bør faktisk have flere separate passwords. For at øge sikkerheden yderligere bør du desuden jævnligt udskifte dine passwords.

Læs dine mails med omhu

Nigeria-brevet kender du sikkert. En nærmest beundringsværdig fantasifuld historie skal overbevise dig om at overføre større pengebeløb til en tilfældig konto. Kun meget få er gået i den fælde, men andre fupmails er langt mere overbevisende.

En god huskeregel er derfor, at hverken banker, kreditkortudstedere, offentlige myndigheder eller andre nogensinde ville henvende sig på mail, for at bede om kontonummer eller andre følsomme oplysninger. Og så i øvrigt, klik aldrig på links i en mail, der virker mistænksom.

Husk, husk, husk backup

It-kriminalitet er én måde at miste kritiske data på, finmekaniske nedbrud er en anden. Vidste du, at en typisk harddisk har en forventet levetid på ca. otte år, og inden for seks år er der en 50 procents risiko for, at din harddisk er gået i stykker – en risiko der stiger dag for dag.

Sørg altid for, og det kan ikke siges ofte nok, at have en opdateret backup af dine data, så de nemt og hurtigt kan gendannes. Du kan lave backup i skyen eller på en ekstern harddisk. Opbevarer du backuppen på en fysisk enhed, er det en god ide at placere den, så du er dobbeltsikret mod brand og indbrud.

4 meninger om “7 råd, 5 minutter: Den simple og effektive guide til sikkerhed på nettet

  • 30. oktober 2013 kl. 13:47
   Permalink

   Hej Christian
   Om det er sikkert nok, er svært at svare på, men bedømt på en uafhængig test er det ikke i hvert fald langt fra den bedste løsning på markedet.
   Du finder resultatet her her. Testen er foretaget af et uafhængigt institut for it-sikkerhed.
   Mvh Jesper

   Besvar
 • 30. oktober 2013 kl. 13:34
  Permalink

  Hej Jesper,

  Supert indlæg. Ofte er det netop opdateringer, der mangler. Brugerne regner med at det klarer computeren da selv! Men langtfra… Mange af de programmer man anvender dagligt har ingen automatik til den slags! Jeg har selv 3 PC’er og en notebook og jeg bruger ikke under 4-5 timer om ugen på bare at holde disse opdateret!

  Sikkerheden er UHYRER vigtigt og det er personlig præferencer om man er til Norton eller den kraftige Kaspersky Internet Security. Men disse skal stadig opdateres! Dagligt og sættes korrekt op…

  For tiden er der også en del angreb mod WordPress. Vi oplever en del kunder, der fortvivlet henvender sig og efterspørger backup – den skal man selv sørge for!! Og salget af vores WP sikkerhedspakke er steget kraftigt. Mange tror deres host har en backup – men det er ikke altid gratis at få en “restore” eller muligt!!

  Des mere vi går i skyen – des mere går de kriminelle også i skyen!!
  Som vi så forleden i TV med fusk af indkøb i Webshops… HIMMEL!!

  Sikkerheden er vigtig – Tag fat i din egen i dag!

  Hilsen

  Peter

  Besvar
  • 30. oktober 2013 kl. 14:04
   Permalink

   Hej Peter
   Tak for din tilbagemelding. Med hensyn til opdatering af antivirus programmet, så er det korrekt, at denne også skal opdateres, og mange glemmer det desværre. Det er netop en af fordelene med vores AppShield løsning, som vi udbyder i samarbejde med McAfee, at den opdaterer automatisk, og man kan selv bestemme intervallerne. Det er rigtigt, at der finder angreb sted mod WordPress, og af samme grund er det væsentligt, at man vælger en hostingpartner, der tager automatisk backup. De færreste kan selv administrere den del i det lange løb.
   Mvh Jesper

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.