Derfor bør du elske SEO-juice

Hvis du ikke allerede er bekendt med SEO (søgemaskineoptimering), og har du en webshop eller hjemmeside, hvor du sælger noget, er det bestemt på tide, at du får et begreb om, hvad SEO er. Her i blogindlægget forklares de grundlæggende principper bag SEO – herunder linkbuilding, som er en vigtig del af det. Når du har læst indlægget til bunds, har jeg forhåbninger om, at det giver rigtig god mening for dig, hvorfor du bør kaste dig over SEO. Jeg har med vilje kogt det meget ned, så det ikke bliver for langhåret – og så har jeg forhåbentlig pillet brodden af det nørdede sprog, så det er let at forstå. Hvis du undrer dig lidt over det der SEO-juice, så er det vel et slang-agtigt fagterm, man bruger om værdien af de indgående links, der kommer til din side eller shop. Det kommer vi til om lidt.

Er din butik ikke online? Opret din egen webshop gratis

derforerseosaavigtigt

Lige nu er der omtrent 130 millioner registrerede hjemmeside. Du hørte rigtigt, 130 millioner. Langt de fleste af os bruger søgemaskiner som Google til at finde de hjemmesider, vi ønsker at finde, og igen sætter langt de fleste deres tillid til, at søgemaskinerne lykkes med at finde dem. Det er navnligt Google, der bliver brugt som søgemaskine, da hele 83% foretager deres søgninger via gigantens komplekse søgealgoritme.

Når du indtaster det, du søger efter på Google og trykker “Enter”, vil der komme en masse søgeresultater frem. Øverst er der angivet, hvor mange resultater, den har fundet, som er relateret til det, du søger efter. Øverst er der typisk 3-4 annoncer, som har en lille grøn bjælke ude i siden, hvor der står “Annonce” på. Det er annoncer, som firmaer kan betale for at få øverst. Disse kaldes AdWords-annoncer, som er markeret med rødt herunder.

adwords

Det samme gør sig gældende ude til højre, hvor der også er en masse annonce fra firmaer, som har noget at gøre med det, du har søgt efter. Dette er Google Shopping, som du ser markeret med rødt herunder.

shoppping

Det, du egentlig leder efter, er, hvad der kommer under de første 3-4 annoncer, som er betalt af firmaer. Disse resultater indeholder det, du har søgt efter – og ud fra deres indhold har Google vurderet, at de skal placeres i den pågældende rækkefølge. Der er langt flere resultater end, hvad du ser på første side. Men det vigtige her er, at ca. 94% aldrig går videre til side 2, 3, 4….. Det er kun side 1, det hele handler om – og jo højere, du ligger her, des større sandsynlighed er der for, at folk vil hoppe ind på dine side eller webshop. Finder folk ikke det, de leder efter på side 1, vil de typisk prøve at søge igen med nogle nye ord. Det er her vigtigt at tilføje, at det er top 3 søgeresultater, der løber med langt størstedelen af kunderne. Faktisk hele 63%. Det gælder derfor om at komme på side 1 og op i top 3, som du ser herunder.

rigitge

pagerank

Ovenstående er præcis derfor, at det er så vigtigt, at du har en søgemaskineoptimeret side eller shop. Folk søger meget målrettet på Google, og de kommer ind på din side, fordi du har præcis det, de søger efter. Det er ikke hvem som helst, der kommer ind på din side. Det er altså folk, som er potentielle kunder. Hvis ikke du ligger i top 3 på side 1, er det i deres øjne næsten som om, at din side ikke eksisterer.

Tidligere agerede søgemaskinerne sådan, at de ledte efter de søgeord, du havde indtastet, på alle hjemmesider. Hertil tog de så de hjemmesider, hvor disse søgeord optrådte flest gange og placerede dem øverst. Sådan er det ikke i dag. For selvom de her søgeord optrådte mange gange på en side, var det ikke sikkert, at selve indholdet var særligt relevant for læseren. Det er her, hvor Google kommer ind i billedet med deres hyperkomplekse søgealgoritme, som vurderer hjemmesider ud fra relevans.

Er der fx nogen, der taler om din hjemmeside et sted på nettet. Nævner den ved navn og linker til den. Det anser Google som relevans. Og det er det, Google handler om. At levere relevante søgeresultater baseret på, at andre sider linker og omtaler en pågældende side. Det er en slags kvalitetsstempel af en side. Sådan gør alle søgemaskiner i dag. De ser stadig på siderne søgeord, men de ser i højere grad på kvaliteten af dem i forhold til, hvem der linker til dem.

For at skære det helt ud i pap:

– Søgeord (keywords) sørger for, at Google kan se din side, og hvad den handler om

– Indgående link (backlink) er et link tilbage til din side, som Google stoler på og bruger til at bedømme, hvor relevant din side er (ligesom når jeg her eksempelvis linker til en side, jeg har bygget til en skrædder i Aarhus – det giver værdi til den side. Eller hvis jeg laver en ankertekst, der matcher sidens søgeord, som her med skrædder i Aarhus, skrædder Århusskrædder i Egå, og skrædder i Risskov. Prøv dig frem.

Søgeord er altså stadig vigtige, da de gør Google opmærksom på dig, men det er de indgående links til din side, som flytter dig op i søgeresultaterne. Det er præcis derfor, at man omtaler søgeresultaterne som organisk trafik, da det hele tiden ændrer sig.

onsiteseoogoffsideseo

Der er to ting, der gør sig gældende i forhold til respondenterne på SEO. Det første er onsite SEO.

Det er her, hvor du implementerer de søgeord, som fortæller, hvad din side handler om, og hvad folk kan forvente at finde på den. Sælger du fx billige løbesko til kvinder, skal du sørge for, at disse ord indgår i din tekst og ting, der beskriver disse sko bedste muligt.

Det andet er offsite SEO. Her ligger arbejdet i at skabe indgående links fra andre sider til din side. Det kan være blogindlæg, artikler, sociale medier osv. Noget af det vigtigste ved indgående links er, at det ikke er ligegyldigt, hvem der linker til dig. Har du fx 20 venner, som linker til dig, men har deres sider intet at gøre med, hvad du laver, er det ikke just positivt. Google er snu nok til at opfange sådan noget. Sørg derfor for, at du får indgående links fra sider, som har noget med din branche at gøre. Er det store velrenommerede sider og firmaer, er det bare et plus. Disse indgående links har stor effekt på, hvordan din side bliver placeret på Google. Man kan derfor godt tale om, at det med at bygge links (linkbuilding) er ananas i egen SEO-juice, da det gælder om at rose sig selv og så få andre til at gøre det også, så de linker til din side.

Du kan derfor med stor fordel tage kontakt til eventuelle arbejdspartnere og leverandører for at få dem til at linke til din side. Det kan være, at du fx laver et blogindlæg om nogle af dine produkter, som kommer fra en leverandør, og vedkommende så linker over til din side, hvor man kan købe dem. Men jo før du kommer i gang med at bygge en sund linkstruktur – jo bedre. Her skal tilføjes, at du skal forsøge at få en naturlig linkstruktur, hvilket er, at du ikke pludselig skal få 100 links den ene måned, og så aldrig få nogle igen. Der skal være en normal adfærd, således at Google vil vurdere den til at være pålidelig og relevant.

godseoerenkontinuerligproces

God SEO er ikke noget, du lige laver på en dag. Det tager tid, og det er faktisk en kontinuerlig proces, som er værd at bruge meget tid på. Må jeg henlede opmærksomheden på, hvad jeg lige har fortalt om – nemlig at det gælder om at ligge på side 1 og helst i top 3. Befinder din side eller shop sig i et marked, hvor der er stor konkurrence, giver det endnu mere værdi at bruge tid på det. For man må bare sande, at synlighed er lig med omsætning.

Har du behov for hjælp til SEO, har vi en masse partnere, der kan hjælpe dig. Vi yder ikke selv support på SEO, men du kan se det som rigtig god inspiration til at komme i gang, så du kan øge din online tilstedeværelse.

Dennis Wormark Larsen

Content Manager at DanDomain
34 år, bor i Aarhus - ansat i DanDomain A/S siden primo 2015 - uddannet journalist på TV2 - 6+ års erfaring med content marketing hos bl.a. Jubii A/S - virksomhedskonsulent - har egen start-up - blogger i DanDomain-regi og har en PR på 1:17:35 på halvmarathon.
Dennis Wormark Larsen

Latest posts by Dennis Wormark Larsen (see all)

Dennis Wormark Larsen

34 år, bor i Aarhus - ansat i DanDomain A/S siden primo 2015 - uddannet journalist på TV2 - 6+ års erfaring med content marketing hos bl.a. Jubii A/S - virksomhedskonsulent - har egen start-up - blogger i DanDomain-regi og har en PR på 1:17:35 på halvmarathon.

5 meninger om “Derfor bør du elske SEO-juice

 • 9. august 2016 kl. 08:14
  Permalink

  Super velskrevet indlæg, down to earth – SEO er faktisk ikke så svært, når man først får det lært 😉

  Besvar
  • 9. august 2016 kl. 10:30
   Permalink

   Tak, Paw! 🙂

   Jeg håber, jeg kan opretholde niveauet – for de roser her dufter fantastisk!
   Det betyder ekstra meget, når det kommer som en fagperson som dig.

   Rigtig god dag til dig 🙂

   Mvh.

   Dennis

   Besvar
 • 9. august 2016 kl. 12:15
  Permalink

  jeg skal alligevel lige have det skåret lidt mere ud….indgående links ? Er det f.ex. at ens webadresse (www.allerupstrik.dk) nævnes/indsættes som hyperlink eller er det nok at ens butiksnavn nævnes i teksten ?

  Besvar
  • 9. august 2016 kl. 14:27
   Permalink

   Hej Anne Mette
   Først og fremmest tak for din kommentar.

   Et indgående link er også det, der kaldes et backlink, hvilket betyder, at en anden hjemmeside linker til din side. Google ligger stor vægt på indgående links (hele url’en og ikke kun butiksnavnet), og det er en væsentligt faktor til at få din hjemmeside rangeret øverst i Googles søgemaskine. Eksempelvis har du været smart at skrive din hjemmesideadresse i din kommentar, dette vil Google indeksere, og du vil dermed få et indgående link(backlink) fra vores blog til din side 😉

   Med venlig hilsen
   Dennis
   DanDomain

   Besvar
 • 11. august 2016 kl. 07:08
  Permalink

  Hej Sofia

  Det er godt at høre, at du har det 🙂
  Vi har en hel del partnere, der er knivskarpe på SEO-fronten, ja.
  Er du sød at give vores shopafdeling et kald på 88 82 04 90, så vil de anbefale en partner til dig?

  Rigtig god dag til dig 🙂

  Mvh

  Dennis

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.