Skær ind til benet – selvom det gør ondt: artikelserie (3/6)

Vi har allerede været lidt omkring emnerne online brugeradfærd og brugervenlighed i den første artikel, men da det er så essentiel en del af nethandel, vil vi gerne gå lidt mere i dybden med emnerne. Det handler alt sammen om, at en shop skal være indlysende, selvforklarende, og gøre et køb så nemt og klart for brugeren som overhovedet muligt – men det er lettere sagt end gjort, det ved vi. Der er ingen facitliste, men vi vil gerne være behjælpelige med et par fifs, der kan gøre en forskel for din shop.

Start din egen webshop her – hvis ikke du allerede har en.

Der kan muligvis være stor forskel på, hvordan du tror brugeren navigerer på shoppen, og hvordan der rent faktisk navigeres. Som nævnt i sidste artikel, skimmer de siden, ser kun noget af teksten, og klikker på det første element der ser klik-bart og interessant ud. Det kaldes satisficing*, et sammenkog af ”satisfying” (tilfredsstille) og ”sufficing” (tilstrækkelig). Det kan beskrives som et kompromis, hvor brugeren ikke foretager det optimale valg, men klikker når hun er nogenlunde tilfreds, og der er mulighed, men ikke garanti for, at finde det hun søger. Dét kendetegner især online brugeradfærd.

Der findes rigtig mange gode råd indenfor emnet brugervenlighed, men en gylden regel er: Få mig ikke til at tænke! Dette ifølge Steve Krug, forfatter til bogen af samme navn ”Don’t make me think”. Det betyder, at din webshops fornemmeste opgave er, at besvare brugerens spørgsmål, inden hun når at stille dem. Spørgsmål som: ”Hvad er det? Hvad har de her? Hvad kan jeg her? Hvorfor skal jeg handle her, og ikke andre steder?” De spørgsmål kan bl.a. besvares ved hjælp af disse tiltag, der hjælper brugeren til at se – og forstå din shop.

Hierarki for alle pengene

Du ser visuelle hierarkier overalt, og flere gange om dagen. Du bemærker dem bare ikke, fordi du er så vant til at se dem. Men tag en hvilken som helst avis, og du vil straks se det visuelle hierarki. Den vigtigste historie har helt sikkert den største overskrift, og den bredeste kolonne. Den næst-vigtigste artikel har en lidt mindre overskrift, en lidt smallere kolonne, og sådan kan vi fortsætte. Jo vigtigere det er, jo mere skal det fremhæves. Dine overskrifter er garanteret skrevet med stor skrift, med fed eller måske en bestemt farve. Det viser brugeren, at netop den tekst er den vigtigste. Det samme gælder selvfølgelig din grafik; er det logisk relateret, bør det også være visuelt relateret via gruppering under samme overskrift, eller i et afgrænset område.

Et gennemført visuelt hierarki sparer dine brugere for, at skulle tænke og fortolke, da hierarkiet ”for-behandler” siden for dem. Møder dine brugere en shop, der ikke har denne klare opdeling, og alle elementer virker lige vigtige, leder det til spørgsmål, undren og forvirring.

Dér, dér, dér og dér – sådan!

Det er altid en god ide, at prøve at sætte sig i kundens sted, og tage et kig på din shop. Prøver du det, bør du forholdsvist hurtigt kunne besvare spørgsmål som: Dette sælger de, her ses de mest populære varer, dette er ugens tilbud, her kommer jeg videre rundt på shoppen m.m. Det betyder, at klare opdelte områder ligeledes hjælper dine kunder på vej, og bør besvare kundernes spørgsmål, og hjælpe dem hurtigere på vej til at finde det de søger.

Er det klik-bart eller ej?

Som du netop læste, så kan f.eks. overskrifter skille sig ud ved hjælp af farve, skriftstørrelse m.m. Der er dog forskel på, at lade tekst skille sig ud, og vise, at det er et link. Det kan være forvirrende, hvis du blander farvet tekst, understreget tekst m.m. Gør dine links tydelige, de må ikke forsvinde i de andre elementer du prøver at fremhæve, og der må ikke være tvivl om, om en tekst er klik-bar eller ej. Sker der misforståelser, og finder brugeren ikke det hun søger indenfor meget kort tid, er det sandsynligt, at hun hopper videre til en konkurrende shop.

Skru ned for støjen

Mådehold er en vigtig del af brugervenlighed, og et særdeles vigtigt element herunder er visuel støj. Uanset om du netop er startet på din shop, eller du har været i gang i et stykke tid, foreslår Steve Krug, at du går ud fra, at al tekst er støj – indtil det modsatte er bevist.  Det kan nemlig være en stor hjælp for brugeren og overskueligheden, hvis du begrænser mængden af tekst. En taktik der kan vise hvor meget der rent faktisk drejer sig om, er: Fjern halvdelen af din tekst – og fjern så halvdelen af resten.

Det er helt forståeligt, hvis du gerne vil vise og fortælle en masse på din shop. Det viser, at du brænder for det du beskæftiger dig med, og at du er engageret! Men som hovedregel, er det værd at huske: Er der noget der ikke bidrager til at hjælpe brugeren på vej, eller til at forstå din shops formål – så skal det væk. Og det gælder både tekst og grafik.  Som Steve Krug gengiver det:

”Energiske tekster er præcise. En sætning bør ikke indeholde unødvendige ord, et afsnit ingen unødvendige sætninger, af samme grund som en tegning ikke indeholder unødvendige streger, og en maskine ingen unødvendige dele.”

Skær ind til benet, og lad tiden og konverteringsraten vise, om det har gjort en forskel.

Følg med næste gang, hvor vi tager fat på købsprocessen.

* Begrebet stammer fra Steve Krug: Ekspert indenfor brugervenlighed. Har mere end 20 års erfaring, og benyttes som konsulent for bl.a. Apple, Netscape og AOL. Steve er en meget efterspurgt foredragsholder, og har haft stor succes efter hans første bog ”Don’t make me think”.

Latest posts by DanDomain (see all)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.