Hvad er et domænenavn?

Der findes mange beskrivelser af, hvad et domænenavn er. For at gøre det let for dig, har vi lavet en kort forklaring og en lang forklaring.

Læs hele blogindlægget, hvis du vil have svar på, hvad et subdomæne, tillægsdomæne og addon domæne er.

Hvad er et domænenavn? Den korte forklaring

Et domæne er det navn, du skriver i adressefeltet i din browser for at få vist en hjemmeside. Eller det navn du skriver efter @ i en e-mailadresse.

Et domænenavn indeholder to ting: et navn + en endelse. Eksempel: dandomain.dk

Endelsen står efter punktummet og er ofte betegnelsen på det land, som hjemmesiden henvender sig til. Eksempelvis er endelserne .dk = Danmark og .de = Tyskland. Derimod er .com ikke en endelse, der er landebaseret. .com-domæner er derimod internationale, ligesom .eu-domæner er rettet mod hele Europa.

Husk altid, at der skal være et punktum mellem navn og endelse.

Køb dit eget domænenavn hos DanDomain: Klik her for at søge efter domænenavne  ➤  

Domænenavn

Hvad er et domænenavn? Den lange forklaring

Et domænenavn er et alias til den IP-adresse, hvorpå en hjemmeside vises.

En IP-adresse er en Internet Protokol-adresse, som består af et unikt nummer, der bruges af alle netværksenheder til at kommunikere. En IP-adresse har en direkte sammenhæng med et domænenavn via domænets DNS. DNS-servicen kan via domænets navneserver videregive information om, hvilken IP-adresse domænet peger hen på samt hvilken hjemmeside, der skal vises, når domænenavnet tilgås.

Eksempel på domæner og IP-adresser

Den IP-adresse, som Google benytter, hedder 173.194.112.2 Hvis du indsætter denne IP-adresse i din browser, bliver du stillet om til domænenavnet google.dk, fordi Google ejer sin egen IP-adresse. Domænenavne blev i sin tid opfundet, så vi ikke skulle gå rundt og huske på IP-adresser. Men i dag er der ikke IP-adresser nok til alle hjemmesider, hvorfor det i dag styres væsentlig anderledes.

Der er som sagt ikke IP-adresser nok til alle hjemmesider. Derfor ligger der ofte mange hjemmesider på den samme IP-adresse. I disse tilfælde er domænenavnet nødvendigt for at få vist hjemmesiden, da man ikke kan gøre ligesom ovenstående eksempel på Google. Domænets DNS peger hen på en shared server, hvor der hostes mange webhoteller. Nogle webhoteller kan også indeholde flere hjemmesider. På webhotellet registreres domænet, således at serveren straks ved, hvilken af de mange hjemmesider, der skal vises, når man indtaster domænenavnet.  

Domæner har mange funktioner

Der findes flere typer af domæner, som bruges til mange forskellige formål. Klik her for at søge efter domænenavn  ➤  

Hvad er et subdomæne?

Et subdomæne er et selvstændigt domæne, som kobles sammen med det primære domæne. Det er meget populært blandt de virksomheder, der har brug for flere hjemmesider til den samme virksomhed.

Et subdomæne består af 3 ting: Emne + et navn + en endelse

Hvis du eksempelvis gerne vil lave en blog, så kunne bloggen lægges på subdomænet, der hedder ”blog.abc.dk”.  

Hvad er et tillægsdomæne/parked domain?

Et tillægsdomæne omtales oftest som Parked Domain. Man benytter et tillægsdomæne, når man gerne vil have to domæner til at vise den samme hjemmeside.

Du kan med fordel bruge et tillægsdomæne, hvis du vil have folk fra andre lande til at se din hjemmeside.

Du opsætter dit tillægsdomæne til at vise dén hjemmeside, der ligger på hoveddomænet. Hvis hoveddomænet er abc.dk, og det andet domæne hedder abc.com, så bliver abc.com et tillægsdomæne, som viderestiller til abc.dk. Ligeledes kan du også købe domænet abc.de, som dermed også kan opsættes som et tillægsdomæne, der videresender kunden til abc.dk.

Andre tidspunkter hvor tillægsdomæner kan benyttes:

  • Ejer du et domæne med bindestreg, kan du med fordel købe det samme domæne uden bindestreg. Det gør det lettere for dine kunder at skrive din webadresse. Klik her for at søge efter dit domæne med eller uden bindestreg Søg domæne med og uden bindestreg  ➤
  • Hvis du har et virksomhedsnavn, hvor der indgår specialtegn som æ, ø eller å. Her bør du købe to domæner, hvor hoveddomænet skal være uden specialtegn. Søg domæne med æ, ø eller å  ➤
  • Skulle din virksomhed en dag skifte navn, bør du altid beholde dit gamle domænenavn. Det gamle domæne sætter du op som tillægsdomæne til dit nye domænenavn. Så er du sikker på ingen af dine gamle kunder får problemer, når de skal ind på din hjemmeside.

Hvad er et addon domæne?

Man snakker om addon domæner, når der er flere domæner på ét webhotel. Et addon domæne er et domæne, hvor du kan oprette en separat hjemmeside med tilhørende e-mailadresser.

Hvad sker der, når du laver et addon domæne?

  • Der oprettes en ny mappe på webhotellet i ”public.html”. ”public_html” er en mappe, hvor alle filerne ligger til din hjemmeside, som vises når nogen indtaster dit domænenavn.
  • Der laves også et subdomæne for hoveddomænet, som også giver den adgang til den nye public.html-mappe.

Eksempel på oprettede mapper

Hvis du har en hjemmeside på domænet abc.dk, og du gerne vil have en ny hjemmeside, der hedder 123.dk, så tilføjes domænet 123.dk som et addon domæne på dit webhotel. Når addon domænet er tilføjet, bliver det nu muligt at tilgå siden/siderne med følgende URL’s:

abc.dk              (hjemmeside nr. 1, benytter public.html) abc.dk/123       (mappe til addon domænet)
123.abc.dk       (subdomæne)
123.dk               (hjemmeside nr. 2, benytter public.html)

Er du interesseret i at købe et domæne, men i tvivl om hvilket navn du skal vælge? Læs vores blogindlæg: Sådan vælger du et godt domænenavn (2019)

Efterlad gerne en kommentar, hvis du har spørgsmål til domæner, som vi ikke får besvaret her i artiklen.

Anne Nørgaard

Praktikant inden for HR og Marketing at DanDomain A/S
Jeg er kommunikationsstuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Mine primære opgaver er at lave content til vores blogs, sociale medier, events og lign.
Anne Nørgaard

Latest posts by Anne Nørgaard (see all)

Anne Nørgaard

Jeg er kommunikationsstuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Mine primære opgaver er at lave content til vores blogs, sociale medier, events og lign.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.