It-svindel: Nyt værktøj spotter falske webshops

Stadigt flere danskere bliver snydt, når de handler på nettet. Ifølge Danmarks Statistik rammes hver syvende dansker af fupbutikker. Og svindlen rammer også danske e-handelsvirksomheder, som hver dag driver en ærlig og lovlig forretning.

Derfor tager e-mærket et nyt våben mod svindlerne i brug og lancerer med støtte fra TrygFonden et gratis værktøj, der kan hjælpe dig med at styre uden om falske webshops.

Dagens gæsteblogger er Finn Kristensen, partneransvarlig hos e-mærket.


I oktober måned i år anmeldte vi 150.000 falske webshops til Bagmandspolitiet. Sidste år var tallet knap 10.000. Det er alarmerende og en trist udvikling. Svindlerne bag disse falske webshops sidder alle i udlandet – primært i Kina – hvilket komplicerer politiets efterforskning og fører i værste fald til, at siderne får lov at stå uberørt hen.

Det kan ingen være tjent med, da de udenlandske svindlere, ud over at ramme forbrugerne, lige så meget rammer alle de danske e-handelsvirksomheder, som hver dag driver en ærlig og lovlig forretning.

Derfor optrapper vi kampen for sikker nethandel. Det gør vi med lanceringen af SIKKER SHOPPING, der er et lille program (også kaldet en browserudvidelse), du nemt og gratis kan hente til din Chrome-browser.

Sådan fungerer SIKKER SHOPPING

Med SIKKER SHOPPING vil du i dine søgeresultater få vist, hvilke webshops der mistænkes for at være falske webshops (rødt advarselsesikon), og hvilke der er e-mærkede (et e-mærke). Se eksempel nedenfor.

Her kan du se et eksempel på, hvordan Googles billedsøgningsresultater kan se ud med SIKKER SHOPPING, hvor falske webshops har et rødt advarselsesikon, og e-mærkede shops har et e-mærke-ikon.

Klikker du dig alligevel videre til en shop, der mistænkes for at være fup, bliver du mødt af en tydelig advarselsmeddelelse med opfordring til at forlade siden. Se eksempel nedenfor.

Her kan du se et eksempel på, hvordan det vil se ud, hvis du alligevel klikker på et link til en shop, der mistænkes for at være fup.

Advarselsmeddelelsen forhindrer dig dog teknisk ikke i at kunne klikke dig videre ind på en falsk webshop.

Hent SIKKER SHOPPING nu – helt gratis

SIKKER SHOPPING er gratis, og du henter den med få klik på www.emaerket.dk/sikkershopping eller direkte i Chrome Webshop.

Projektet er det første af sin art, har været et år undervejs og er skabt med støtte fra TrygFonden.

SIKKER SHOPPING fås i første omgang kun til Google Chrome browsere og fungerer kun på PC/MAC. Målet er senere at udvikle SIKKER SHOPPING til mobile platforme.

Hvornår er en webshop falsk/fup?

Der lægger en lang række kriterier til grund for, hvad SIKKER SHOPPING kategoriserer som en falsk webshop, og det er en kombination af disse kriterier, som gør udslaget.

Det kan være mangelfulde eller forfalskede handelsbetingelser, firmaoplysninger og domæneinfo, samt at der er tale om markedsføring og salg af ulovlige kopivarer, oftest fra Kina. Se et par eksempler her: www.Solbrillerudsalgdanmark.com og www.Elonmuskk.com

Infografik: Fakta om fup

e-mærkets infografik

Hvordan finder e-mærket de falske webshops?

Hos e-mærket har vi gennem flere år udviklet på en crawler, som har til opgave at udsøge og klassificere fupbutikker på nettet. Det handler om, at vi tager fat i sitet og henter informationer ud af det.

Samtidig laver vi en lang række opslag i eksempelvis Whois historik, DNS-servere og en helt masse bagvedliggende ting. Al informationen laver vi beregninger på, hvor stor sandsynligheden er for, at sitet kan kategoriseres som en falsk webshop.

Beregningen fordeler siderne i en kategori fra 1-5, hvor jo tættere sitet er på 5, desto højere sandsynlighed for at siden er falsk.

Samarbejdspartnere

e-mærket har siden 2013 arbejdet målrettet for at bekæmpe e-handelsrelateret it-kriminalitet. Det har bragt os sammen med en lang række organisationer. Her et lille udsnit: SØIK, Nordsjællands Politi, NC3, Det Kriminalpræventive Råd, TrygFonden, LCIK, FinansDanmark, Forbrugerrådet TÆNK, Dansk Erhverv, DI, Rettighedsalliancen, DK Hostmaster, Patent & Varemærkestyrelsen, Konkurrence & Forbrugerstyrelsen, Forbruger Europa m.fl.


Læs mere om SIKKER SHOPPING her: www.emaerket.dk/sikkershopping

Maria Schlosser

Content marketing specialist at DanDomain A/S
Elsker at trylle med ord og lave content til vores blogs, hjemmeside, nyhedsbreve og sociale medier. Uddannet cand.public., og har erfaring inden for e-mail marketing, SoMe, copywriting og anden tekstforfatning.
Maria Schlosser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.