Sådan færdes du sikkert på nettet og undgår fælder

Når du benytter internettet og dets mange vidunderligheder, er der visse ting, du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil undgå at hoppe i en fælde. Der er rigtig mange af dem hele tiden, og det kan være svært at spotte dem, hvis ikke du har kendskab til, hvordan hackere og andre cyber-kriminelle bærer sig ad. Overliggeren for de gode råd til sikker færden på nettet er “fornuft”, som du i alle henseender bør anvende sammen med en god portion skepsis. Vi har derfor lavet en liste over, hvilke ting du kan gøre, så du føler dig mere sikker på nettet.

Har du behov for ekstra sikkerhed? Øg sikkerheden med Remote Backup

top_4godetipstilkunden-laeseren

1. Pas på dårlige formuleringer

Hold øje med teksterne på den hjemmeside, du besøger. Kan du se, at det ikke er skrevet på et ordentligt dansk, så er det højest sandsynligt en fupside, der har brugt Google Translate. I kølvandet på dårlige formuleringer, som florerer lige nu – kan der her nævnes, at PostDanmark aldrig ville skrive en e-mail til dig, hvor der står “Du har uforløste pakken”. Her skal du være lidt varsom og bruge din sunde fornuft. NETS vil heller aldrig skrive til dig, at du har et Dankort, og for at opdatere deres informationer skal de lige bruge dine personlige data. Vær altid kritisk og spørg dig selv, om det nu også kan passe.

Er du så uheldig, at din computer og dine filer bliver kompromitteret, og du bliver opkrævet fx 100 euro for at få dem tilbage, så er der ingen garanti for, at du rent faktisk får dem igen. Det er en meget udbredt metode, hackerne benytter sig af, som kaldes “malware” – og den er virkelig aktuel lige nu. Træd derfor varsomt på nettet.

2. Brug din sunde fornuft og lad computeren hjælpe dig

Den bedste metode til at komme online svindel til livs er en kombination af at bruge din sunde fornuft og lade computeren tænke for dig. Forstået på den måde at du ikke skal føle dig 100% sikker, selvom du har opdateret alt på din computer. Din færden på nettet udgør ca. 50% af de risici, der er forbundet med at blive udsat for svindel og tricks, som kan koste dig penge og data. Kombinationen af sund fornuft og en opdateret computer er uden tvivl den bedste metode.

3. Opdatér din software

Programmerne på din computer har det med at uddatere, og det er der, hvor hullerne normalt vil opstå. Det giver hackerne frit slag til at kompromittere din computer og dine data. Sørg derfor altid for, at den sikkerhedssoftware, du forhåbentligt har installeret på din computer, altid er opdateret. Du bør desuden sikre dig ved at benytte Windows Update, som løbende har opdateringer til din computer. Dette kan nemlig være lukning af sikkerhedshuller i din Windows installation.

For at fungere optimalt skal din computer bruge de nye input og opdateringer, hvorfor du skal sikre, at din altid har de nyeste versioner at arbejde med. Du kan sætte din computer op til at køre Windows Update automatisk eller få nogen til at hjælpe dig. Har du en Mac, kan du med fordel søge efter opdateringer, men ellers gør den det automatisk.

4. Brug en opdateret browser og hav et antivirusprogram

Brug en browser, der er ordentligt opdateret, og som gør det ofte – fx Mozilla Firefox og Google Chrome opdaterer ofte. Google Chrome opdaterer, når du starter den op. Internet Explorer gør det engang imellem på deres såkaldte “Update Tuesday” eller “Patch Tuesday”,  som forekommer hver anden eller nogle gange hver fjerde tirsdag i hver måned – hvilket ikke er helt optimalt for din sikkerhed.

For at øge din sikkerhed kan du med stor fordel installere et antivirusprogram, som kan være med til at opfange nogle vira og folk, der vil hacke sig ind på din computer.

top_4godetipstilhjemmesideejeren

1. Installér sikkerheds-plugin til dit CMS (herunder WordPress, som klart er det mest anvendte CMS)

Hent et sikkerheds-plugin til din hjemmeside. Herunder kan nævnes Ithemes Security og Wordfence Security, som er to af de helt store og anerkendte sikkerheds-plugins. Vælger du en af de store spillere på markedet, hvor du kan finde anmeldelser, så er du som regel godt sikret. Har du et almindeligt WordPress site, så er der som udgangspunkt ikke “throttling” på. Hvilket betyder, at der ikke er begrænsning på, hvor mange gange du eller uvedkommende kan forsøge at skrive det forkerte password. Har du ikke ændret dit brugernavn fra “admin” til et andet, så få det gjort. I tilfælde af at du ikke har ændret det, giver du uvedkommende bedre vilkår, da de nu kun skal gætte koden.

2. Vælg et stærkt password

Sørg altid for at vælge en stærk adgangskode. Er det WordPress, du bruger, så har det en indbygget funktion, der fortæller, om din kode er stærk eller svag. En kode som ”Torsdag2016” er måske let at huske, men den er også let for hackerne at ”gætte”. Hackerne sidder ikke manuelt og forsøger at gætte sig til dit password – det bliver gjort maskinelt ved fx at sætte det op med en ordbog, hvor de kan teste måske 1.000 forskellige passwords i sekundet med både store bogstaver og tal efter. De bruger yderst avancerede metoder, så vær et skridt foran og vælg en stærk adgangskode.

3. Opdatér, opdatér og opdatér

WordPress opdaterer sig selv, men gør det ikke det, så kontakt din webhoteludbyder og hør, om du ligger på en ældre server med en forældet version af PHP. WordPress opdaterer kun til den version, den har mulighed for at køre på den pågældende server. Så hold øje med, om det selv opdaterer. Du får en e-mail, hver gang det gør. Dette gælder generelt for alle typer CMS.

Du skal selv opdatere dine plugins manuelt, hvilket du får besked om i din admin, når der er nye tilgængelige. Sørg for at få det gjort, så der ikke opstår huller, der kan udnyttes.

4. Tag regelmæssig backup

Sørg altid for at tage regelmæssig backup af dine filer og data. Skulle du miste dine data, kan du gendanne dem med en backup. Der findes rigtig mange programmer til dette formål – blandt andet vores eget Remote Backup.

Vi håber, at disse tips gør dig mere sikker på nettet – uanset om du er besøgende eller hjemmesideejer. Brug din sunde fornuft og sørg altid for, at din computer og din software er opdateret.

For god ordens skyld er det generelle tips til sikker færden – det er ikke nogle tiltag, vi supporterer.

Dennis Wormark Larsen

Content Manager at DanDomain
34 år, bor i Aarhus - ansat i DanDomain A/S siden primo 2015 - uddannet journalist på TV2 - 6+ års erfaring med content marketing hos bl.a. Jubii A/S - virksomhedskonsulent - har egen start-up - blogger i DanDomain-regi og har en PR på 1:17:35 på halvmarathon.
Dennis Wormark Larsen

Latest posts by Dennis Wormark Larsen (see all)

Dennis Wormark Larsen

34 år, bor i Aarhus - ansat i DanDomain A/S siden primo 2015 - uddannet journalist på TV2 - 6+ års erfaring med content marketing hos bl.a. Jubii A/S - virksomhedskonsulent - har egen start-up - blogger i DanDomain-regi og har en PR på 1:17:35 på halvmarathon.

6 meninger om “Sådan færdes du sikkert på nettet og undgår fælder

 • 2. juni 2016 kl. 08:25
  Permalink

  Hvad er jeres holdning til Opera?

  Besvar
  • 2. juni 2016 kl. 08:57
   Permalink

   Hej Max
   Vi har vel ikke som sådan en holdning til valg af software, men vi appellerer til, at man holder sin software opdateret og vælger en udbyder, der sørger for at lukke de huller, der må være hurtigt og effektivt.

   Mvh Dennis Larsen

   Besvar
 • 2. juni 2016 kl. 11:21
  Permalink

  Jeg kører fortsat kun med Windows 7, men bliver næsten hver dag opfordret til at opgradere til Windows 10. Er det af sikkerhedsmæssuge grunde vigtigt? (Har ellers to af McAfee’s produkter)

  Besvar
  • 2. juni 2016 kl. 12:29
   Permalink

   Hej Jens

   Jeg vil sige, at så længe man kan få den gratis opdatering/opgradering, så giver det mening.
   Men man kan måske være obs og undersøgende på det – i tilfælde at af man vælger at vente: vil det komme til at koste penge? Og ud fra dette lave sin vurdering…

   Mvh

   Dennis Larsen

   Besvar
 • Pingback: Sådan stopper du data-tyven - køb Remote Backup - DanDomain

 • Pingback: Sikr dine data mod den famøse “Wannacry” virus - DanDomain

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.