Blog

Sådan laver du nemme grafikker

Skrevet af: Rikke Toft Rønn
21. juni 2017

Du har måske ikke adgang til professionelt software til at lave grafisk design.

Du kan derfor enten anvende en professionel grafisk designer fra et webbureau eller selv afprøve kræfter med nogle gratis værktøjer og dernæst vurdere, om du kan opnå et tilfredsstillende resultat.

Grafisk design og hele den visuelle kommunikation på din hjemmeside eller webshop, og i markedsføring, er (bør) nemlig være en stor del af din salgsstrategi. De grafiske elementer har en enorm betydning for bl.a. din konverteringsrate og påvirker også den måde, din virksomhed omfattes på af omverden.

I denne artikel har jeg fundet 5 gratis tools til dig, som du kan bruge til at designe visuelt content – også selvom du ingen erfaring har.

#1 Canva

Canva er brugt af mere end 10. mio. mennesker, hvilket jeg godt forstår. Programmet er nemlig super nemt at anvende, bl.a. med deres træk-og-slip-funktion og deres indbyggede skabeloner.

Så uanset om du skal designe en e-bog, annoncer til Facebook eller thumbnails til dine blogindlæg, har Canva en skabelon til enhver platform, som gør hele din proces nemmere. Så hvis du er presset på tid, er disse skabeloner gode at anvende. Du kan anvende indbyggede elementer som rektangler, cirkler og ikoner – eller uploade din egne.

Folkene bag Canva har bygget dette program til folk, som ikke er grafiske designere, og det hele skal derfor være så nemt og overskueligt som overhovedet muligt.

Hvis du finder en skabelon, kan du nemt ændre på billederne og skrifttypen, justere på farverne, så de er i takt med din visuelle identitet – og før du ved af det, har du faktisk lavet et design, som nu kan bruges i din markedsføring.canva-logo-3

#2 Pixlr

Pixlr er et gratis online tool, som både kan bruges på iOS, Android og Web.

Det er ikke alle, der har budget til Adobe Photoshop eller InDesign eller know-how til, hvordan disse programmer anvendes. Hvis du blot er ved at lære, hvordan du arbejder med billedredigering og ikke har brug for at downloade et dyrt program, er Pixlr et godt valg.

Pixlr har nogle fællestræk med Photoshop og har nogle tilsvarende funktioner. Programmet byder på mange effekter og har alle de basale funktioner, som et godt billedredigeringsprogram bør have.

På relativ kort tid kan du lære at bruge Pixlr, og hvordan du gør alt fra tænder hvidere, fjerner røde øjne eller urenheder til beskæring og re-sizing.

Du skal bruge Pixlr, hvis du godt kan lide at redigere billeder, før de deles. Programmet er ikke velegnet til at lave grafikker – her henvises til kapitel 1, Canva. Med Pixlr kan du give dine billeder helt nyt liv ved at smide dem igennem et billedredigeringsprogram.

Pixlr_Logo

#3 Piktochart

Infografikker er effektivt at anvende som et element i sin markedsføring, men hvordan laver man disse populære infografikker? Her kan Piktochart hjælpe dig, da programmet er egnet til netop dette.

Piktochart kan anvendes af enhver og tilbyder over 400 forskellige skabeloner, som du kan arbejde ud fra. Piktochart tilbyder både en betalt- og en gratis version, hvor man kan opnå gode resultater med den gratis version.

Du kan f.eks. indtaste kvantitativ data i programmet, som dernæst danner flotte grafer ud fra dine indtastede tal. Derudover er der et stort udvalg af ikoner og grafikker, som kan være med til at understøtte hele dit budskab.

Hvorfor er infografik så populært at anvende?

Infografik bruges tit til at visualisere data, idéer eller blot en masse kompleks information, som ville blive for tørt og kedeligt at skrive i ren tekst. Ved at sætte det op som infografik er det mere spiseligt for ens målgruppe.

Husk dog, at de bedste infografikker er lavet fra bunden og er som regel 100% unikke. Der er ikke noget, som kan erstatte den ekspertise, en grafisk designer har, når der skal laves flotte infografikker.

Piktochart er et rigtig godt program til at lære og forstå, hvordan infografik bygges, men da Piktochart anvender skabeloner, er der altså stadig nogle begrænsninger.

Ved at klikke her kan du se en infografik, som forklarer, hvorfor infografikker er gode at anvende.

piktochart_logo

#4 GIMP

Jeg anbefaler, at man lærer at bruge GIMP, når man først har fået godt styr på Canva og Pixlr, da det ellers godt kan virke tungt. Men hvis man ønsker forbedre sig og arbejde i nogle lidt mere avancerede programmer, som stadig skal være gratis, er GIMP et godt alternativ til Photoshop.

Før jeg lærte at bruge Photoshop, arbejdede jeg i GIMP, som står for “GNU Image Manipulation Program”. Tit bliver GIMP refereret til som “lillebroren” til Photoshop, da programmet er gratis og har nogenlunde samme funktioner som Photoshop – selve interfacet minder også lidt om Photoshop.

Gennem de seneste par år har programmet forbedret sig gevaldigt, og det er blevet mere brugervenligt at anvende, så det nu henvender sig til flere. Førhen kunne det godt være ret tungt at arbejde i, og jeg oplevede selv et par fejl i deres user interface.

I dag er GIMP blevet mere populært og er en alternativ open-source konkurrent til Adobe Photoshop. Der findes også flere tredjeparts plugins, som man kan tilføje til GIMP for at øge sin produktivitet.

Med GIMP er det muligt at gå mere i dybden og finpudse de helt små detaljer. Programmet kan minde lidt om Pixlr, men har blot mange flere funktioner.

gimp-logo

#5 Iconfinder

Fra kapitel 1 – 4 er vi kommet vidt omkring, og der er listet nogle gode online tools, som er værd at kigge nærmere på, hvis du selv ønsker at stå for dit grafiske design.

Til disse programmer kan det være, at du har brug for at anvende nogle ikoner, som du ikke selv har evnerne til at lave. Derfor er Iconfinder en rigtig god hjemmeside, som du kan bruge sammen med Canva, Pixlr, Piktochart og GIMP.

Så hvis du f.eks. mangler et ikon af et flueben, går du blot ind på iconfinder.com og søger efter “checkmark” – husk at brug de engelske termer. Her er der både en premium- og en gratis version, hvor du, uden at betale, kan få adgang til .png-filer i forskellige størrelser, som er fint til de flestes behov.

Ønsker man at downloade ikonerne i vektor, så de kan skaleres op til en uendelig størrelse, skal man have premium. Derudover er Iconfinder en dansk virksomhed, som man ligeså godt kan støtte.

iconfinder-logo