Markedsføring

Vækst din webshop med inbound marketing!

Sådan kommer du i gang med inbound marketing » Få indblik i, hvordan du som webshopejer kan få succes med inbound marketing » Brugbar marketingmodel til dig


Inbound marketing er et begreb, der i de seneste år virkelig er blevet et buzzword. Det er dog de færreste, der egentlig forstår omfanget af begrebet. Ofte bliver inbound marketing sat i båse med f.eks. content marketing, leadgenerering, marketing automation og alle mulige andre fornemme amerikanske udtryk.

Alle ovenstående udtryk er alle sande.

De er sande i den forstand, at de alle spiller en rolle i et inbound marketing setup. Det er dog de færreste gange, de bør stå alene.

Dagens gæsteblogger er Michael Kent Christensen, der er CEO & Partner hos 1st Place.

Hos 1st Place arbejder vi hver dag på at hjælpe virksomheder med at hæve virksomheders profit via strategisk online tilstedeværelse. Det kan være SaaS-virksomheder (software-as-a-service), der gerne vil have flere tilmeldinger til deres ”free-trial” af deres produkt. Det kan være rengøringsvirksomheden, som gerne vil have flere relevante henvendelser og bestillinger. Eller det kan være webshopejeren, der gerne vil have flere ordre i sin webshop.

Alle ovenstående scenarier kan med fordel opnås via inbound marketing.

Sandheden er nemlig, at webshopejere allerede arbejder med rigtigt mange af de metoder, der benyttes indenfor inbound marketing – måske endda uden at være klar over det?

Vi har derfor lavet en model der illustrerer, hvordan man som webshopejer kan få succes med inbound marketing:

Metodologien stammer fra HubSpot og er anerkendt i hele verden, som måden at tænke inbound marketing på. Deres Inbound metodologi tiltræk -> konverter -> luk -> forkæl danner rammen for hele inbound motoren.

 

Tiltræk

Hvad tiltrækker kunder? Hvorfor er det lige præcis jeres website, der ”vinder” trafikken? Hvordan defineres jeres tiltrækningskraft?

Alle disse fundamentale spørgsmål er definerende i forhold til det indhold, som I viser jeres kunder.
Det er derfor en god ide at udarbejde ”personaer”, der definerer hvem I gerne vil ramme med jeres indhold. Når I har lagt jer fast på en bestemt type af ”personaer”, kan I begynde at producere noget inspirerende og relevant indhold, der rammer disse personaer, mens de befinder sig i research fasen.

 

Konverter

Nu skal din trafik konverteres til leads. Der er mange måder at konvertere trafik til leads.

Det er derfor individuelt fra branche til branche, hvad der virker. Man bør dog fokusere på at oplyse omkring produktspecifikationer, features, guides el.lign.

 

Luk

Det er ikke altid nok at have de bedste produktbeskrivelser, eller for den sags skyld have det største sortiment. Indenfor e-handel er det ofte parametre såsom pris, fragtomkostninger, leveringshastighed, checkout-flow, usability mv. der spiller ind.
Derfor er det vigtigt at være skarp på de parametre, der er afgørende for, om I får salget.

 

Forkæl

Nu har I fået ordren. Tillykke! I slog jeres konkurrenter i den hårde kamp om kunden.  Hvad så nu?

Det er i denne fase, at vi skal forkæle vores kunder. Give dem noget ekstra.
Vi vil jo gerne have, at de både kommer igen, men også henviser deres netværk til jeres forretning. Henvisningskunder er noget af det bedste i hele verden. Derfor bør man altid arbejde hårdt, for at opnå så mange af disse som muligt.

 

Kunderejsen

Det leder os til kunderejsen. For webshops består kunderejsen af fem primære stadier. opmærksomhed -> overvejelse -> køb -> service og levering -> loyalitet.

Der er selvfølgelig utallige afvigelser fra denne model, afhængigt af diverse interne strategier og opsætninger. Disse illustrerede stadier bør derfor ses som ”must haves”.

Vi vil derfor med et klassisk købseksempel forsøge at gennemgå købsrejsen fra start til slut. I dette eksempel skal der købes et par bukser.

 

Opmærksomhed

Forbrugeren Maria har af sine forældre fået 1.000 kr. i julegave. Hun er opmærksom på, at der er januarudsalg. Derfor begynder Maria at undersøge, hvordan hun gerne vil bruge sine julegavepenge.

Hun begynder derfor at lave forskellige søgninger på nettet. Samtidig med at hun undersøger forskellige markeder, bliver hun, grundet sine historikbaserede cookies, løbende påvirket af remarketing kampagner på Facebook.

Det ender med at hun læser en produkttekst på et blogindlæg omkring modetrends for 2019. Blogindlægget omtaler især en bestemt type højtaljede bukser, som værende ”must haves”. Dette blogindlæg fanger Marias opmærksomhed.

 

Overvejelse

Efter at have læst et blogindlæg omkring højtaljede bukser som værende hotteste modefænomen i 2019, begynder Maria at undersøge markedet.

Hun undersøger flere blogs, laver forskellige søgninger, klikker på mange links, både via Instagram, Facebook og via Google.

Til sidst ender hun med at finde en webshop, der imødekommer hendes behov, inden for sortiment, pris og fragt- og leveringsbetingelser. Det viser sig at være den samme webshop, som havde lavet blogindlægget, der havde skabt behovet i første omgang.

 

Køb

Maria går derfor igennem webshoppens checkout-flow. Hun føler især tilfredshed med de meget brugervenlige tiltag, der er opsat i checkout-flowet. Maria foretager dermed sit køb.

 

Service og levering

Der går 2 hverdage, og Maria modtager sine nye bukser. Desværre er de lidt for store. Maria ærgrer sig over, at hun ikke kan få sine nye bukser på til en fest samme aften.
Hun går ind på webshoppen og skriver til virksomhedens chatfunktion, at hun har købt et par bukser, som desværre er for store. Hun kan se, at virksomheden i første omgang ikke har medsendt en returlabel, på trods af, at de reklamerede med ”fri returfragt”. Hun spørger derfor, om webshoppen vil sende en returlabel hun kan printe, så hun kan returnere sine bukser. Webshoppen sender en returlabel til Maria, der prompte returnerer bukserne. Hun får sine penge returneret 2 dage efter, da bukserne er modtaget.

 

Loyalitet

Webshoppen som Maria købte sine bukser af, er selvfølgelig kede af episoden, da beklædning ofte kan være en udfordring at handle på nettet. De har derfor opsat et automatisk email-flow, der sender en forbrugerundersøgelse til Maria, hvor de undersøger hendes købsoplevelse hos dem. Samtidig medsender de i denne email en rabatkupon på 5 % ved næste køb, som et plaster på såret.

Maria går derfor ind og køber sine bukser en størrelse mindre, endda for 5 % mindre end, hvad hun gav første gang. Ugen efter fortæller hun sine kolleger på arbejdet, om den gode kundeservice, hun havde oplevet hos webshoppen. Da der stadig er januarudsalg, går fire andre kolleger også ind og bestiller tøj hos webshoppen.

Maria og to af hendes fire andre kolleger tilmelder sig desuden webshoppens nyhedsbrev og ender sandsynligvis med at bruge flere penge hos webshoppen i løbet af årene, der kommer.

 

Opsummering

Rigtigt mange webshopejere fokuserer ofte på for få områder af deres markedsføring. Ofte er det grundet knappe økonomiske ressourcer, men nogle gange er det simpelthen grundet uvidenhed eller forkert rådgivning.

I ovenstående model og eksempel arbejdes der fra webshoppens side med et full funnel inbound marketing setup. De fik fire kunder på baggrund følgende salgsfunnel:

  • Blogindlæg omkring modetrends 2019, der blev eksekveret og promoveret på de rette sociale medier til de rette målgrupper.
  • De var synlige i relevante Google søgninger, samt i deres remarketing. De forblev dermed hele tiden ”top of mind”.
  • Deres forretningsmæssige forhold, såsom sortiment, størrelser, fragt- og leveringsbetingelser var gode.
  • Deres checkout-flow var godt.
  • Kundeserviceniveauet, da varen ikke passede, var nemt gnidningsfrit og generelt en behagelig oplevelse.
  • Incitamentet for at handle med webshoppen var, grundet god marketing automation til stede. I sidste ende fik webshoppen ordren, samt kundens loyalitetsforhold.
  • Dette ledte til henvisningssalg fra kundes kolleger.

 

Konklusion

Det behøver ikke koste en bondegård at implementere inbound marketing på en webshop. Man behøver nødvendigvis heller ikke arbejde med samtlige marketingskanaler, man kan komme i tanker om. Det vigtigste er dog, at man laver en plan for alle stadier af kunderejsen. Et enkelt salg kan pludselig blive meget mere værd end først antaget.

Det er derfor, at inbound marketing med rette fortjener alt den positive hype, som det får.

Vi håber, at vi med ovenstående illustration vil inspirere alle de dygtige og hårdtarbejdende E-købmænd i Danmark til at fokusere på inbound marketing.

 

DanDomain-start-din-webshop

 

Lignende indlæg