Blog

Alt om stock images: 5 gratis billeddatabaser du kan bruge

Skrevet af: Rikke Toft Rønn
27. februar 2020

Har du en hjemmeside eller blog - eller overvejer du at starte en? Så ved du måske allerede, hvor vigtigt det er at fange læserens opmærksomhed.  

Tilpasser du din side med et godt design, er du allerede godt på vej. Et endnu vigtigere hjælpemiddel er også at tilføje billeder til din tekst. Et billede siger som bekendt mere end tusind ord. Det gør din tekst mere fordøjelig og lige til for læseren. Men hvor finder du hurtigt og nemt det rigtige billede til din hjemmeside - helt uden at bryde loven? Og hvad er et godt billede egentlig? 
 4 bud på, hvad et godt billede er: 

  • Fanger læserens opmærksomhed  
  • Hjælper med at gøre teksten mere fordøjelig  
  • Viser noget om emnet du skriver om 
  • Er af god kvalitet 

I dette blogindlæg får du en komplet guide til, hvordan du kan gøre brug af såkaldte ”stock images”, og hvor du kan finde dem – helt gratis – uden at bryde loven.  

Opret en webshop her og få 30 dage gratis

Hvad er stock images?  

”Stock images” er i den danske betegnelse et ”arkivbillede”. Stock images er et lager af forskellige billeder og illustrationer, som du kan gøre brug af. Stock images er ikke bare en smart løsning til dig, som ønsker billeder af god kvalitet og format – men en smart løsning uanset formål.  

Hvorfor bruger man stock images? 

Er du ikke den skarpeste til at tage billeder, eller er det ikke helt din interesse? Hvis du bruger stock images, er du helt fri for at tage billeder. Du finder blot den side, du ønsker at hente dit stock image fra, og undgår samtidig at spilde din tid. På den måde undgår du også den lange proces ved at finde et billede. 

Finder du et relevant billede til dit emne på nettet, vil du typisk ende op med, at du ikke har ret til at gøre brug af billedet. Her er du nødt til at søge om tilladelse. Glemmer du at bede om tilladelse, kan du ende med at få en ret pebret bøde. Det er nemlig ulovligt at tage andres billeder uden tilladelse.  

Så hvorfor ikke gøre brug af stock images og altid være på den sikre side? Du får lige det, du søger, helt uden pebrede bøder. Samtidigt er det nemt og hurtigt, og du spilder ikke et sekund af din tid på billeder, som du alligevel ikke må benytte til din hjemmeside.  

Stock images: Find alt hvad du mangler  

Stock images gør det nemt for dig at finde lige det billede, du søger. I gratis eller betalt form. Det afhænger af, hvilken side du finder billedet fra. På siderne kan du søge efter forskellige emner og se et kæmpe udvalg af billeder. Mange af siderne er også inddelt efter kategorier – så det er nemt og hurtigt at finde den kategori, som du ønsker. Mangler du billeder fra mad, rejser, natur eller noget helt fjerde, så kan stock images være løsningen for dig.  

Hvor finder du gratis stock images henne? 

Søger du sider, hvor du gratis kan hente det billede, du ønsker, har vi et par eksempler til dig: 

1. Pexels
Pexels gør det nemt for dig at finde lige de billeder, du søger, helt gratis. 

2. Pixabay
Pixabay tilbyder mere end 1.188.444 gratis fotos, vektorer, illustrationer og videoer, som du kan frit kan bruge til din hjemmeside. 

3. Freepik
Freepik har mere end 5 millioner gratis fotos og vectorer , hvor du kan hente grafik der ikke bliver pixeleret eller billeder af meget høj kvalitet.  

4. Unsplash
Unsplash har mere end 1 million gratis billeder at tilbyde til dig.  

5. JumpStory
Få 30 dage gratis med mere end 15 millioner autentiske billeder, videoer, ikoner og vektorer. 

Har du brug for en måned mere?
Brug koden Dandomain2, og få to måneder gratis. Læs mere om vores aftale med dem her >>

Pexels - en billeddatabase
Har du brug for et stock image? Så hjælper Pexels dig!

Hvilke rettigheder har du ved brug af stock images?  

Vælger du at gøre brug af et stock image, er det vigtigt, at du som det første, læser licensen til billedet.  

Licensen er vigtig, da det er her, at ejeren af billedet, præciserer sine regler for billedet. Der findes både gratis stock images, men også betalte – helt afhængigt af dit behov. For at finde ud af, hvad der er gældende for dit valgte stock image, er det altså vigtigt, at du læser licensen. Her står der fx om du skal kreditere ejeren, for at få lov til at bruge billedet eller om du frit må bruge billedet. Det er også præciseret, om du må ændre på billedet, og om du må bruge billedet i kommercielle sammenhænge.  
 
Derfor anbefaler vi altid: Læs billedets licens.  

Husk, at du kun køber en licens til billedet  

Vælger du at købe et stock image, skal du være klar over, at du kun køber en licens. Du er dermed ikke ejer over billedet. Du køber kun retten til at bruge billedet – og dermed har du kun fået godkendt, at du kan bruge billedet på de tilladte måder.  

Andre gange skal du være opmærksom på, at din licens til billedet kan være tidsbegrænset. I dette tilfælde, skal du huske, at du skal forny din licens til billedet, hvis du planlægger at blive ved med at bruge billedet.  

Pixabay - en billeddatabase
Med Pixabay får du mere end 1.188.444 gratis fotos, vektorer, illustrationer og videoer.

Hvorfor skal du vide dette?  

Vi vil gerne informere jer bedst muligt, og vi mener, at stock images er lige til højrebenet. Med stock images kommer du ikke til at bruge billeder, som du ikke har tilladelse til. Du er altid på den sikre side jævnfør loven, hvis du følger licensen. Du får lige, hvad du søger, spilder ikke din tid, og du har selv mulighed for at vælge mellem de gratis og betalte muligheder for stock images.  

__ 

Kender du til flere gratis billeddatabaser, hvor det er muligt at finde stock images? Eller har du andre gode råd til et godt billede? Så del dem i kommentarfeltet herunder.