Blog

Tips fra en prof - Sådan tager du bedre produktbilleder

Skrevet af: Rikke Toft Rønn
10. oktober 2016

Det vrimler med webshops, og konkurrencen bliver større og større. Derfor gælder det for dig om at gøre dit salgsapparat så indbydende, lækkert og professionelt som muligt. Vi har derfor fået en professionel fotograf til at give tips til, hvordan du gør - byd velkommen til fotograf Pernille Bering.


Billederne i din webshop er et af absolut vigtigste salgsredskaber. Jovist betyder prisen og beskrivelsen også noget, men det er vigtigt, at dine kunder kan se dit produkt rigtigt og tydeligt.

Det bedste resultat får du naturligvis ved at hyre en professionel fotograf, men det er dyrt i længden. Især som ny iværksætter kan det være noget af en udskrivning, og så er det heller ikke så fleksibelt som, hvis du selv lige kan nappe et foto.

Derfor er der mange, der vælger at gøre det selv - og det giver jo god mening. Du kan jo altid hyre en prof, når pengene begynder at vælte ind.

Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, når du gør det selv.

 

 

Tag billeder med din mobil


Fotografering med mobilen

Har du ikke været ude at investere i kamera og lamper, kan du godt bruge din mobiltelefon. Det er langt fra alle start-ups, der har råd til at smide penge efter et nyt kamera. De fleste smartphones har et udmærket kamera i, som sagtens kan benyttes til produktbilleder, hvor du kan bruge nogle af nedenstående tips til opstilling mm.

 • Brug naturligt lys fra et vindue - gerne et nordvendt vindue, så du undgår det kraftige sollys, der også giver sorte og kraftige skygger.
 • Benyt en ensartet, hvid eller lys baggrund. Den skal blot fremhæve dine produkter.
 • Et stativ til din smartphone, sådan at alle produkter fotograferes i den samme vinkel.
 • Brug IKKE blitz, det giver sådan nogle grimme højlys i dit produkt.
 • Sørg for at tjekke skarpheden.

Husk at give dine billeder en beskrivelse. Læs mere om ALT tags her >>

 

Spejlreflekskamera


Fotografering med digitalkamera

Hvis du ønsker, at kvaliteten af dine billeder skal være rigtig god, skal du regne med at skulle investere i både kamera og lys. Det kan i sig selv være noget af en jungle at finde rundt i, men gå til den lokale fotohandler eller fotogrossist og forklar, hvad du skal bruge kameraet til, så kan de vejlede dig i at få købt det rigtige.

Hvis du hører til denne kategori, får du lige et par tips til at optimere dine fotos her:

 • Brug en hvid, ensfarvet baggrund alternativt en lys baggrund, der fremhæver dine produkter.
 • Sørg for at have kameraet på stativ, så alle produkter fotograferes ens - ellers bliver dine kunder søsyge, hvis produkterne hopper og danser rundt på siden.
 • Har du ikke fotolamper, så stil din opstilling sådan, at der kommer naturligt lys ind fra fx et vindue fra den ene side og stil en hvid flamingoplade på den anden side af produktet til at opbløde skyggerne. Fotografer ikke i direkte sollys - men vælg gerne et nordvendt vindue - det giver et blødere lys.
 • Sørg for at dine produkter gengives i de rigtige farver. Alt lys har en farve - synes du, at billederne har et skær af en farve, skal du sandsynligvis justere på farvebalancen på dit kamera.
 • Billederne skal være skarpe, så sørg for at dit fokuspunkt er midt på produktet - uskarpe billeder giver indtryk af, at man er ligeglad - er man så også det i forhold til sit produkt? kunder? mm.

 

 

Fotolamper

 

Med fotolamper

Har du fotolamper, skal du sørge for, at der er god plads omkring din opstilling.

 • Jo tættere lampen/lamperne kommer op dit produkt, jo større kontrast mellem lys og skygge bliver der. For at dit produkt kan ses bedst, og labels kan læses, skal lamperne rykkes et godt stykke væk, så kontrasten ikke bliver for voldsom.
 • Har du mere end én lampe, så sørg for, at du ikke smadrer formen på dine produkter ved at sætte dem på hver sin side af produktet med lige meget lys. Der skal helst være én af lamperne, der er kraftigere end den anden - ellers kommer billederne/produkterne til at se flade og endimensionelle ud.
 • Når du bruger fotolamper - de såkaldte flash-anlæg, så vær opmærksom på, at dit kamera skal have en lukketid på mellem 1/125 sek. og 1/250 sek., ellers bliver dine billeder misfarvede.

 

Faren ved at ville gøre det selv, er, at du kan bruge rigtig meget tid på at finde ud af, hvorfor billederne ikke bliver, som man gerne vil have dem.

Jeg håber alligevel, at du kan bruge ovenstående tips til at hjælpe dig selv godt på vej med de remedier, du nu engang har til rådighed eller råd til.

Flere professionelle fotografer udbyder fotokurser, hvor man kan lære de basale ting indenfor fotografi, nogle skræddersyer kurser til netop dit behov, så det kunne være en god idé, hvis du gerne vil optimere dine billeder, så de fremstår endnu mere professionelle.

Har du behov for hjælp, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg holder kurser, hvor du selv kan lære at tage produktbilleder som en prof.