Hjemmeside

Hvilket WordPress tema skal jeg vælge? (2022-guide)

Skal du vælge tema til din WordPress-hjemmeside? Læs med her, hvor vi hjælper dig til at træffe beslutningen. Vi kommer omkring alt, hvad du bør overveje.


Skal du i gang med din egen WordPress-hjemmeside, er du formentlig stødt på udfordringen med at vælge det rette tema.

Udvalget er enormt, og skal det være gratis eller premium? Og hvilken betydning har et tema overhovedet?

Sæt dig godt til rette, mens vi klæder dig på til at træffe det rigtige valg.

 

Hvad er et WordPress tema?

Lad os starte fra toppen: Hvad er et WordPress tema egentlig?

Et WordPress tema er den skabelon, din hjemmeside er bygget med. Temaet er med til at definere din hjemmesides udseende – dvs. design, layout, farver, skrifttyper osv.

Du kan lave dit eget tema, men de fleste bruger enten et gratis eller betalt tema for derved at spare tid på at opbygge en flot hjemmeside.

Eksempel på forskellige temaer i WordPress

Eksempel på forskellige temaer i WordPress.

 

Hvorfor er det vigtigt, hvilket tema jeg vælger?

Som nævnt definerer temaet, hvordan indholdet på din WordPress-hjemmeside ser ud for dine besøgende. Det har stor betydning for din hjemmesides stil og udseende, men også for funktionaliteten og brugervenligheden.

Hvert tema har forskellige tilpasningsmuligheder og værktøjer, som skal konfigureres. Derfor kan det også være problematisk at skifte tema, fordi du kan risikere, at funktionalitet fra det gamle tema ikke findes i det nye.

Vi anbefaler derfor, at du så vidt muligt vælger rigtigt første gang – og det vil vi forsøge at hjælpe dig med, så du kan spare tid og besvær.

 

Gode råd til at vælge det rigtige WordPress tema

Der er mange overvejelser forbundet med at vælge det rigtige tema til din hjemmeside. Her gennemgår vi de vigtigste.

 

Hvad er dit behov?

Først og fremmest skal du overveje, hvordan du ønsker, at din hjemmeside skal se ud.

 • Har du brug for én eller flere kolonner?
 • Skal siden være fuld bredde?
 • Skal der være en menu, og skal den være øverst eller i siden?
 • Hvor meget har du brug for at kunne tilpasse – f.eks. i forhold til farver, logo, osv.
 • Er der bestemte funktioner, som designet skal tage hensyn til? Produkter, kurv, blog?
 • Skal temaet være designet til en bestemt type hjemmeside eller branche? Webshop, restaurant, nyheder, portefølje?
 • Har du brug for at kunne få support til dit tema?

Disse ting bør du tage stilling til, inden du vælger dit tema – både i forhold til dit nuværende behov, men også på sigt.

Du kan med fordel tage et stykke papir og en blyant og prøve at tegne, hvordan din WordPress-hjemmeside skal se ud. Det kan lyde gammeldags, men det kan hjælpe dig med at skabe et håndgribeligt, visuelt mål, når du skal gå på opdagelse i de mange temaer.

Tegn skitser af dit ønskede WordPress tema

Tegn en skitse af det design, du ønsker på din hjemmeside.

 

Start simpelt

Mange temaer lover guld og grønne skove, men hvis du kun har behov for guldet, er der ingen grund til at vælge et tema, der også indeholder de grønne skove. 😉

Sagt med andre ord anbefaler vi, at du skal vælge et tema, som opfylder flest mulige af dine krav, men heller ikke mere end det.

Hvis du vælger et tema, som kan 117 ting (som du alligevel ikke skal bruge vel at mærke), risikerer du, at temaet tynger din side og gør den langsom. Hvert tema består nemlig af kode, og hvis du kun bruger 20 % af koden, vil de resterende 80 % stadig ligge og fylde.

Omvendt skal du naturligvis vælge et tema, som kan de ting, du ønsker – men hold det simpelt, og lad være med at vælge et tema, som kan en masse ud over det.

 

Test designet på mobilen

Det siger sig selv i 2022, men mange af dine besøgende kommer fra mobilen. Og sådan vil tendensen også være fremover.

Derfor er det vigtigt, at du tester temaet på din telefon. Også selvom der står, at temaet er mobilvenligt eller responsivt, som det også kaldes, når designet tilpasser sig skærmstørrelsen.

Generelt anbefaler vi altid, at du forhåndsviser temaerne, så du kan se præcis, hvordan designet ser ud – både på små og store skærme.

 

Gratis eller betalt tema?

En klassisk debat når man skal vælge WordPress tema, handler om, hvorvidt du skal vælge et gratis eller et premium (betalt) tema. Svaret afhænger af dit behov: Hvilket design og hvilke funktioner har du brug for?

De fleste premium temaer tilbyder flere funktioner og tilpasningsmuligheder. Det kan være godt, hvis du finder et tema, der matcher netop dit behov, men det kan omvendt være overvældende, hvis du blot har brug for noget mere simpelt.

Derudover er der som regel support og opdateringer inkluderet, når du køber et tema. Udover selve designet er det netop, hvad du betaler for, når du køber et premium tema – at der sidder folk og arbejder kontinuerligt på det og sørger for at holde det opdateret og sikkert. Typisk sidder de også klar til at hjælpe dig, hvis temaet skaber problemer for dig.

Betyder det, at gratis temaer er usikre og uden support? Ikke nødvendigvis, for alle gratis temaer i WordPress-biblioteket er underlagt strenge kvalitetskrav, og du kan være heldig at finde god brugersupport til de mest populære. Men vælger du et gratis tema, får du oftest mindre support og færre opdateringer.

 

Hvor finder jeg WordPress temaer?

Er du klar på at gå på opdagelse efter dit WordPress tema?

WordPress’ egen hjemmeside finder du et bredt udvalg af temaer. I skrivende stund er der næsten 5.000 gratis temaer at vælge imellem.

Derudover kan du også finde tusindvis af både gratis og betalte temaer på markedssider så som Themeforest, MOJO Marketplace, Elegant Themes, CSS Igniter, StudioPress og mange flere.

Har du set dig lun på et tema på en bestemt WordPress-side, kan du finde gratis, online værktøjer på nettet, som kan fortælle dig, hvilket tema de bruger.

Men pas på med at kopiere andres design fuldstændigt. De samme temaer kan sagtens bruges af mange, men du bør stræbe efter at tilpasse det dit design, din stil og dine farver.

Populære gratis WordPress temaer

Eksempler på populære, gratis WordPress temaer

 

Hvordan installerer jeg et WordPress tema?

Der er forskel på, hvordan du installerer et gratis og et premium tema på din WordPress-hjemmeside. Her får du en guide til begge dele.

 

Sådan installerer du et gratis WordPress-tema

Den nemmeste måde at installere et gratis WordPress-tema er via din backend – altså inde på din ”/wp-admin”-side.

 1. Log ind på din WordPress-side
 2. Gå til ”Udseende” > ”Temaer” i menuen
 3. Klik på ”Tilføj ny”

Her får du en oversigt over alle gratis WordPress-temaer, og du kan vælge at filtrere dem efter:

 • Popularitet, nyeste osv.
 • Layout – f.eks. antal kolonner, venstre sidebar, osv.
 • Specifikke funktioner – f.eks. udvalgte billeder, fuld bredde, eget logo, osv.

Du kan naturligvis også søge efter et specifikt tema, hvis du kender navnet på det.

Når du har fundet et tema, kan du klikke på ”Eksempel” for at se en forhåndsvisning af det, eller du kan klikke på ”Installer” for at installere det på din WordPress-hjemmeside.

Når temaet er installeret, kan du klikke på ”Live forhåndsvisning” for at se, hvordan temaet vil se ud på netop din hjemmeside, eller du kan klikke på ”Aktiver” for at gå live med temaet på din hjemmeside.

HubSpot Video


Kort guide, der viser, hvordan du finder, forhåndsviser og aktiverer temaer i WordPress.
Bemærk, at WordPress-editoren kan se forskellig ud alt efter version.

 

Sådan installerer du et premium/betalt WordPress tema

Har du forelsket dig i et premium WordPress tema, som koster penge, skal du først og fremmest købe det og downloade det ned på din computer som zip-fil.

Herefter skal det uploades til din WordPress-hjemmeside således:

 1. Log ind på din WordPress-side
 2. Gå til ”Udseende” > ”Temaer” i menuen
 3. Klik på ”Tilføj ny”
 4. Klik på knappen ”Upload tema”
 5. Vælg nu den zip-fil, du hentede ned, da du downloadede temaet
 6. Klik på ”Installer nu”

Herefter har du mulighed for at klikke på ”Live forhåndsvisning”, hvis du vil se, hvordan din hjemmeside præcis vil se ud med det nye tema, eller du kan klikke ”Aktiver”, hvis du er klar til at gå live med det nye tema.

 

Konklusion: Vælg et tema, der passer til dine behov

Opsummerende er vores vigtigste tip, at du skal overveje dine behov, når du vælger et tema til din WordPress-hjemmeside.

Det kan være en vanskelig opgave, men vi håber, at du kunne bruge vores råd og nu er blevet lidt klogere på, hvilke ting du bør overveje – så du i sidste ende føler dig klar til at vælge dit WordPress tema.

Vi ønsker dig held og lykke og god fornøjelse med både din hjemmeside og dit tema!

Lignende indlæg