Blog

Webtilgængelighed for webshops

21. juni 2023

Har du nogensinde overvejet, hvordan det føles at navigere rundt på din webshop for en person, der måske ikke kan se, høre eller bevæge sig som de fleste andre? Hvis dit svar er nej, er det tid til at tænke over webtilgængelighed. Godt 20% af den danske befolkning oplever udfordringer på internettet på grund af et handicap.

 

Webtilgængelighed handler om at gøre din webshop tilgængelig og brugbar for alle, uanset deres evner eller handicap. Det er ikke kun et spørgsmål om etisk ansvarlighed – Med nye EU regler er det også en juridisk forpligtelse i EU at din hjemmeside skal være tilgængelig for alle.

 

Reglerne for webtilgængelighed

I Danmark følger vi de internationale retningslinjer for webtilgængelighed, kendt som WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). WCAG er en serie af retningslinjer, der er designet til at sikre, at webindhold er tilgængeligt for alle, herunder mennesker med forskellige former for handicap.

 

 

WCAG har 4 grundlæggende principper

  1. Opfattelig

Information og brugergrænsefladen skal præsenteres på måder, som brugerne kan opfatte. Dette betyder, at brugerne skal kunne opfatte informationen (den kan ikke være usynlig for alle deres sanser).

 

2. Anvendelig
Brugergrænsefladen og navigationen skal være anvendelig. Dette betyder, at brugerne skal kunne betjene brugergrænsefladen (grænsefladen kan ikke kræve interaktion, som en bruger ikke kan udføre).

 

3. Forståelig: Information og brugergrænsefladen skal være forståelige. Dette betyder, at brugerne skal kunne forstå informationen samt betjeningen af brugergrænsefladen (informationen og betjeningen kan ikke være hinsides deres forståelse).

 

4. Robust: Indholdet skal være robust nok til at kunne tolkes pålideligt af en bred vifte af brugeragenter, herunder hjælpeteknologier. Dette betyder, at brugerne skal kunne få adgang til indholdet, efterhånden som brugerteknologi og brugeragenter udvikler sig.

 

SEMO

 

Gør din webshop tilgængelig

At gøre din webshop tilgængelig kan være en stor opgave, men her er nogle grundlæggende trin, du kan tage:

 

1. Brug Alt tekst

Hver gang du har et billede på din webshop, skal du sørge for at inkludere alternativ tekst (kaldet "alt text" på engelsk). Dette er en kort beskrivelse af billedet, som læses op for folk, der bruger skærmoplæsere.

 

2. Sørg for, at dit websted er navigerbart med et tastatur

Nogle mennesker kan ikke bruge en mus og navigerer i stedet på internettet ved hjælp af tastaturet. Du skal sørge for, at alle interaktive elementer på dit websted kan nås og betjenes ved hjælp af tastaturet.

 

3. Brug læsbare skrifttyper og farver

Skrifttyper, der er svære at læse, eller farvekombinationer, der ikke har nok kontrast, kan gøre dit websted utilgængeligt for folk med visse synshandicap. Brug klare skrifttyper og sørg for, at der er høj kontrast mellem forgrund og baggrund

 

4. Gør din webshop kompatibel med hjælpeteknologier

Mange mennesker med handicap bruger hjælpeteknologier, såsom skærmlæsere, for at navigere på internettet. Dit websted skal være kompatibelt med disse teknologier

 

5. Tilbyd alternativer til video og audio indhold

Hvis du har  video- eller lydindhold på din webshop, skal du sørge for at tilbyde tekstbaserede alternativer, såsom undertekster for videoer og transskriptioner for lyd.

 

I Danmark er alle offentlige websteder pr. september 2020 forpligtet til at følge WCAG 2.0 Level AA retningslinjerne for webtilgængelighed. Alle private virksomheder skal følge standarden fra juni 2025.

 

Husk, at det at gøre din webshop tilgængelig ikke kun er det rigtige at gøre - det udvider også din potentielle kundebase til at omfatte alle mennesker, uanset deres fysiske evner. Hvis du vil have hjælp til at gøre din webshop mere tilgængelig, er der mange ressourcer og værktøjer tilgængelige online, og du kan her finde en omfattende guide til webtilgængelighed.